maanantai 12. maaliskuuta 2012

Painoindeksi ja rasvaprosentti – mitä ne ovat?

Painoindeksi on luku, jolla mitataan henkilön pituuden ja painon keskinäistä suhdetta. Tätä lukua käytetään yleisesti myös  lihavuuden tai laihuuden mittarina. Yksi pieni mutta asiaan kuitenkin sisältyy. Indeksiä ei voi käyttää lihavuuden mittarina lainkaan lihaksikkailla ihmisillä. Hieman lihaksikkaampi ihminen saa helposti lihavan ihmisen lukemat vaikka rasvaprosentti olisi alle kymmenen.

Oikeampi tapa mitata kehon koostumusta on rasvaprosentin mittaus, joka tehdään yleensä joko bioimpedanssimittauksella tai ihopoimumittauksella. Ihopoimumittaus on alttiimpi inhimmillisille virheille, varsinkin jos mittaava henkilö ei pysy samana. Ihopoimumittaus toimii luotettavimmin normaalipainoisilla ja ihmisillä joilla on vain vähän rasvaa kehossaan. Lihaville ihmisille parempi keino on bioimpedanssimittaus, jossa mittauslaite kierrättää raajojen välillä heikkoa sähkövirtaa. Jos kehossa on runsaasti lihasmassaa, sähkövirta kiertää kehossa nopeammin. Tässä menetelmässä rasvaprosentin arvioimiseen käytetään lisäksi henkilön muita taustatietoja kuten pituus, paino, ikä ja sukupuoli

Kehon rasvaprosenttia voidaan arvioida myös painoindeksiin perustuvalla kaavalla. Miehille kaava on seuraava: (1.2 x BMI) + (0.23 x ikä) – 16.2. Naisille kaava on vastaavasti: (1.2 x BMI) + (0.23 x ikä) – 5.4.

Terveyden kannalta hyvä rasvaprosentti on miehillä ja naisilla hieman erilainen. Miehillä sellaiseksi katsottava rasvaprosentti vaihtelee välillä 10 % – 22 % ja naisilla välillä 20 % – 32 %. Kehonrakentajan rasvaprosentin ollessa kuuden luokkaa ei siis kysymys ole enää terveellisestä tilasta, ja tuskin kukaan niin luulekaan. Tällainen tilanne on yleensä myös väliaikainen ja ajoittuu kisojen yhteyteen jolloin kehon lihaksista pyritään saamaan niin erottuvat kuin suinkin mahdollista.

Lihavuuden haitoista terveydelle on olemassa paljon tieteellistä näyttöä. Silti länsimaissa lihavuus tuntuu olevan varsinainen maanvaiva. Se taas on johtanut siihen että on kehittynyt uusi teollisuudenhaara, laihdutusteollisuus. Laihduttaminen on haastavaa, varsinkin jos liikunta on vähäistä. Hyvään kehonkoostumukseen päästään kuitenkin yksinkertaisilla keinoilla: antamalla lihaksille sopivassa suhteessa oikeanlaista ravintoa sekä harjoitusta.

1 kommentti:

  1. Hei!


    Minun nimeni on Aino ja olen freelancer Promo logic:lla, netti media toimistolla. Olisimme kiinnostuneita lisäämään 2-3 lausetta ja linkin teidän sivullenne sovittuun hintaan vuodeksi.

    Olkaa hyvä ja ilmoittakaa jos tämä kuullostaa kiinnostavalta ja annan lisätietoja. Jos omistatte myös muita sivuja, olkaa hyvä ja liittäkää niiden URL osoitteet jotta voin käydä myös ne läpi mahdollista sopimusta varten.

    Kiitos ja pikaisiin kuulemiin!

    Ystävällisin terveisin

    Aino Nurminen
    nurmien.aino@gmail.com

    VastaaPoista