maanantai 6. huhtikuuta 2009

Vatsa pois ja lihaksia! Miten?

Jahas! Alkaa olla taas se aika kun moni alkaa taas haaveilla rantakunnosta. "En mä miksikään kehonrakentajaksi halua, mutta vähän lihaksia sais olla ja lisäksi tuo maha pois". Tämän tyylisiä kommentteja kuulee siellä täällä. Monen kuntoilua harkitsevan - varsinkin joidenkin naisten - huolen aiheena on vieläpä se, ettei nyt vaan vahingossa muutu valtavaksi lihaskimpuksi, kun vähän harrastaa punttitreeniä. Kannattaa siis varoa liikaa treenaamista, muuten voi olla että sinustakin tulee jo muutaman treenikerran jälkeen hirveä lihaskimppu, jolla verisuonet pullistelevat ;).

Tosiasia on kuitenkin se, että lihasmassan saavuttaminen on kovan työn ja määrätietoisen harjoittelun tulosta. Lisäksi täytyy vielä osata syödä riittävästi oikeanlaista ravintoa. "Vatsa pois ja lihaksia" -ohjelma sisältää kaksi toiselleen tietyllä tavalla ristiriitaista tavoitetta ravinnon ja kuntoilun kannalta. Näitä kahta tavoitetta ei nimittäin voi saavuttaa samankaltaisella treenillä ja ravinto-ohjelmalla, ainakaan tehokkaasti. Mahan hävittäminen edellyttää rasvan palamista kehosta, kun taas lihasmassan lisäys edellyttää, että kehon energiatasapaino on positiivinen. Kehoa täytyy siis huijata polttamaan rasvaa niin, että lihasten menetys on mahdollisimman pieni ja toisaalta taas saada lihakset kasvamaan mahdollisimman pienellä kehon rasvan lisääntymisellä.

Vanha keino kehonrakentajilla on tietysti se, että ensin ollaan massakaudella eli pidetään kehon energiansaanti plussan puolella. Samalla treenataan raskailla painoilla lyhyehköjä sarjoja käyttäen. Kausi voi kestää esimerkiksi muutaman kuukauden. Tämän jälkeen kehoon kerääntynyt rasva hävitetään jatkamalla treenaamista ehkä aerobinen liikunta mukaan ottaen sekä pitämällä kehon energian saanti pienempänä kuin kulutus. Sarjapainot myös saattavat keventyä samalla kun sarjojen pituutta hiukan lisätään. Tämä on siis yksinkertaistettu versio siitä kuinka saada lihaksia ja hävittää maha. Käytännössä asiaan liittyy paljon muutakin, kuten esimerkiksi se, kuinka estää kehon aineenvaihduntaa hidastumasta kun kalorimäärät tippuvat.

Jos haluaa nopeasti nähdä kehonsa koostumuksen muuttuvan läskistä lihakseksi, voi toki kokeilla lyhyempiä syklejä noihin eri kausien kiertoihin. Kokeile vaikkapa muutaman päivän syklejä. Yksi paljon käytetty keino rasvan polttoon on aamulenkit tyhjällä vatsalla. Keho joutuu ottamaan tällöin rasvan polttoaineeksi heti, jos muuta polttoainetta ei ole saatavilla. Toimiiko tällainen? Ainakin se on suosittua, joten varmaankin kokeilemisen arvoinen keino itsekullekin. Lenkin jälkeen kannattaa kyllä syödä, jollei sitten halua kaikista lihaksistaan eroon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti