maanantai 20. huhtikuuta 2009

Vapaat painot vai koneet?

Silloin tällöin putkahtaa esiin kysymys, onko parempi harjoitella kehonrakennustyyppistä treeniä vapailla painoilla vai kuntosalin laitteilla. On olemassa joidenkin harrastajien koulukunta, jossa vapailla painoilla treenaamista ylistetään ylivertaiseksi treeniksi verrattuna laitteisiin. Mielestäni koko kysymys on kummallinen; siksi koska kummassakin treenaustavassa on omat hyvät puolensa.

Mitä etuja sitten laitteet tarjoavat verrattuna vapaisiin painoihin? Jos kysymyksessä on vaikkapa penkkipunnerrus henkilöllä, joka treenaa ilman avustajaa, laitteet tarjoavat paljon turvallisemman keinon harjoitella kuin vapaat painot. Treenaaja voi keskittyä vain ja ainoastaan puristamaan kaikkensa kehostaan ulos tarvitsematta huolehtia siitä, tippuuko levytanko tai käsipainot päälle. Tämä tosiasia, että harjoittelussa voi keskittyä ainoastaan voiman tuottamiseen, on omiaan kehittämään lihasmassaa. Se mitä tällaisessa raskailla vastuksilla harjoittelussa kannattaa erityisesti huomioida, on se että lihas on riittävän lämmin, jotta se kykenee kovaan rasitukseen ilman vahinkoja.

Entä sitten vapaiden painojen edut verrattuna laitteisiin? Etuja lihasmassan kehityksen kannalta taitaa olla melko vähän, vaikka jotain kuitenkin saattaa olla. Kehon hallinnan kannalta vapaat painot ovat aivan toiselta planeetalta kuin laitteet. Levytankoa tai käsipainoja nostaessa esimerkiksi penkkipunnerrusharjoituksessa on keho joutuu käyttämään pieniä, avustavia lihaksia pitääkseen painot hallinnassa. Tähän perustuu myös se väite, että vapaat painot toimivat hyvin lihasmassan rakennuksessa. Vapaa liikerata siis pakottaa suuremman osan lihaksista toimimaan kuin suljettu liikerata.

Mitä siis voi todeta otsikon vastakkainasettelusta? Sen, että kysymys on turha, ja tehokkaimmin voi rakentaa lihasmassaa käyttämällä sekä vapaita painoja että laitteita. Näin lihakset saavat myös tarpeellista vaihtelua, ja kehitys pysyy käynnissä.

1 kommentti:

  1. Täysin samaa mieltä! Pikkulihasten lisäksi myös tukikudokset saavat hieman erilailla vastusta vapaiden painojen kanssa. Käsittääkseni nekin kehittyvät rasituksessa(?)

    VastaaPoista